IBM

IBM – International Business Machine – este o corporație americană producătoare de tehnologie avansată, fondata in 16 iunie 1911, sub numele de Computing Tabulating Recording Company (CTR), avand initial sediul in Endicott, New York.

Astazi, IBM detine divizii importante de cercetare, pe toate domeniile IT si divizii de comercializare a solutiilor hardware si software, atat in zona mid-range, cat si enterprise, toate acestea completate cu o puternica divizie de servicii IT.

  • In 1924 firma isi schimba numele in IBM– International Business Machine si isi stabileste definitiv sediul la ArmonkNew York.
  • Initial, compania se face cunoscută prin poziția sa de lider în domeniul IT, între anii 1950 și 1980, in principal prin sisteme de calculatoare, dintre care cele mai cunoscute sunt IBM 1490 și IBM 7000. In aceeasi perioada, IBM inventeaza hard-discul.
  • La inceputul anilor 80, IBM (https://ro.wikipedia.org/wiki/1981) scoate pe piata microcalculatorul IBM PC, considerat ca fiind “bunicul” calculatoarelor personale de astăzi, bazate pe arhitectura Intel x86.
  • In toata perioada anilor 1980, IBM participa, alături de alte companii, de varf, din domeniu, la dezvoltarea de software, pentru arhitecturile PC. De exemplu, împreună cu compania Microsoft, lucreaza la sistemele de operare  MS-DOS și OS/2.
  • IBM este, de asemenea, unul din liderii fabricării microcipurilor, dintre care cele mai performante, pe plan mondial au fost cele de 64-bit care au echipat computerele firmei Apple între 2002 și 2005, cunoscute sub numele de cod Power G5 sau PowerPC 970.
  • În 2015, IBM cumpăra partea digitală a companiei The Weather Company si Truven Health Analytics, pentru 2,6 miliarde de dolari.
  • In octombrie 2018, IBM isi anunța intenția de a achiziționa Red Hat, pentru 34 de miliarde de dolari, achizitie finalizată la 9 iulie 2019.
  • Viitorul accent al IBM va fi pe zonele de cloud computing și inteligența artificială, ambele construite pe baza achiziției Red Hat din 2019.
  • Astazi, dupa mai mult de o suta de ani de activitate, IBM detine filiale în majoritatea țărilor de pe glob si se pozitioneaza ca fiind – probabil – cel mai mare inovator din industria IT, cu un numar impresionant de inventii si inovatii.
null

Data & AI

Soluții de analiza inteligentă a datelor pentru decizii eficiente de business.Detalii »
null

Security

Suita de soluții complete pentru protejarea infrastructurilor IT împotriva atacurilor ciberneticeDetalii »
null

Automation

Platformă integrată de automatizare, scalabilă și flexibilă și servicii personalizate pentru automatizarea rapidă și scalabilă a oricărui tip de proces
Software

Storage Software Solution

Solutii avansate de backup and recovery